Tips Travel Untuk Newbie Yang Ramai Orang Tak Tahu

Jadi entri kali ini nak bagi sedikit tips untuk mereka yang baru nak berjinak – jinak nak pergi travel ni. Ini adalah antara travel tips untuk newbies ( yang season traveller pun boleh juga pakaikan hehehehe)

1.      Pilih Negara – Negara Yang Dekat Terlebih Dahulu

Ada orang mungkin rasa tidak yakin kalau nak pergi tempat jauh untuk destinasi pertamanya. Yelah, pertama kali buat passport, pertama kali naik kapal terbang, pertama kali ke bumi yang asing di mana sekeliling kita belum tentu orang tu bercakap Bahasa Malaysia atau Inggeris. Jadi boleh bermula dengan negara-negara Asia Tenggara macam jiran kita, Indonesia, Thailand dan Singapura.

2.      Kalau Boleh Bawa Teman Yang Ada Pengalaman Melancong

Yang ini sebenarnya tak perlu pun tapi kadang kala, two head is better than one. Ada orang tak kisah kalau ada pengalaman tersesat, tertipu, terngorat, dah namanya pengalaman jadi lepas kena sekali dah tahu, jadi kalau lain kali terkena benda yang sama, atleast dalam mind “Eh, Eh, ni nak kena tipu, nak kena tipu ni” haaaa gitu~ Lagipun, bawa teman yang ada minat yang sama ni boleh menjadikan perjalanan lebih menyeronokkan.

3.      Rancang Awal Untuk Membeli Tiket Kapal Terbang

Kadang orang tak tahu yang syarikat penerbangan ini selalu membuat promosi dari masa ke semasa. Jadi sewaktu promosi ini, anda boleh dah grab tiket ke negara yang anda ingin pergi. Baru 2 hari yang lalu, aku terlepas tiket ke Korea, Return RM409. Sedih di situ tak dapat pulang ke kampung halaman. Ada sebilangan rakan-rakan traveller yang aku tahu, dia orang punya strategi, grab tiket dulu , then baru plan cuti (memang jenis hardcore kan?) Anyway, tips no3 ni untuk budget traveller, kalau anda jenis duit berkepuk, abaikan tips ini.

4.      Sediakan Itinerary

Bagi aku, aku suka buat itinerary, jadi pergerakan kita sewaktu di negara orang lebih tersusun dan masa dapat di bahagikan dengan sebaik-baiknya. Macam mana nak sampai hotel, pukul berapa nak keluar, ke mana yang hendak di tuju, berapa kos, semuanya boleh di lihat di dalam itinerary. Ada sesetengah orang mereka lebih suka roaming freely tanpa ikatan, sukahati nak bangun pukul berapa, dan nak kemana, tapi ini ikut kehendak individu, lain orang lain cara kan.

5.      Budget

Ini bergantung dengan tujuan anda datang ke sesuatu negara tersebut. Adakah anda datang untuk melihat negara orang, atau anda datang untuk membeli – belah. Let’s face it, kalau datang untuk membeli belah, memang tak ada hadlah kan. Selagi boleh swipe card, akan terus swipe sampai berbunyi TETT TETT *Credit Limit Reached.

Kalau anda datang untuk tujuan melihat negara orang lebih mudah untuk membuat budget. Benda yang perlu ada dalam budget anda sewaktu di negara orang:

  •   Kos Tempat Penginapan dan Tempoh Penginapan
  •   Kos makanan untuk  sehari (cth: 2 kali makan * RM30 = RM60 , dinner: Maggi)  *Selalunya kalau nak jimat bawa je makanan dari Malaysia
  • Kos pengangkutan (keretapi, bas, MRT, feri, local flight)
  • Kos untuk tempat lawatan (Muzium, Arts Gallery, Istana)
  • Kos untuk souvenir (Ini selalunya untuk mengelakkan anda dari berbelanja berlebihan). Salah satu trick, tanya dalam hati,” aku perlu tak benda ni?’ “ni nak bagi siapa?”, jangan beli – beli kemudian tinggal berhabuk je dekat rumah.

6.      Buat Kajian Tentang Tempat Makanan Halal

Pernah dengar google tak? Mesti pernah kan? Jadi dalam lambakan blogger- blogger travel mesti dah pernah sampai ke tempat yang anda hendak pergi. Jadi ringankan tangan untuk membuat sedikit research. Bukan susah, type saja “ Tempat makan halal di Seoul” kemudian tekan Enter. Mesti keluar punya, kalau tak keluar, klik link bertajuk Travel ke Seoul, Korea sebelah kanan ni haaaa settle.

Kalau ada yang selalu sakit tu, jangan lupa bawa ubat. Ubat dekat luar selalunya lagi mahal dari kita.

7.      Belajar Sedikit Bahasa Tempatan Kalau Boleh

Orang luar ni, dia sama juga macam kita. Apa reaksi kita kalau mat saleh (orang berkulit putih bukan pahlawan Sabah tu) bercakap dalam bahasa Malaysia walaupun setakat,

“Hello, nama saya Joe.”

“Joe, who?”

“Jooo doh awak”

Haaa, mesti korang dah excited kan? Jadi belajarlah sedikit bahasa tempatan, walaupun hanya mengucapkan terima kasih. Mana tahu, untung – untung boleh dapat diskaun sewaktu membeli barang.

8.      Kepada yang Muslim, kalau boleh carilah arah Kiblat an waktu solat. Ingat Allah bukan ada dekat Malaysia je tahu? Peringatan untuk diri sendiri dan mereka yang lagha bila travel.

Rasanya itu je 8 point yang aku boleh bagi untuk mereka yang nak memulakan aktiviti travel ni. Mudah kan? Janganlah cakap “ek eleh itu je? senang sangat” nanti bagi yang susah, korang kata susah pula. Oh, lagi satu, kepada yang bawa gadget tu pastikan jenis plug dekat negara yang korang nak pergi, paling senang beli je universal plug, tak perlu nak pening-pening kepala.

Oklah.

P.S. Sediakan botol kosong. Sesetengah tempat tak ada paip air dalam toilet.

Selamat mengembara.

Sumber: Radin Fadli

Tarikh: 2014

Leave a comment

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: